Bakgrund
Fantomen - "The Phantom" skapades av amerikanen Leon "Lee" Falk (född 12 april 1911, död 13 mars 1999) och började publiceras i amerikanska dagspressen 17 februari 1936. Lee Falk har sagt att bakom idén låg hans stora intresse för hjälteberättelser och de stora myterna - Rolandsången, Le Cid, romerska, grekiska och skandinaviska gudasagor. Det började i all enkelhet och han byggde upp legenden kring Fantomen gradvis och idag finns en hel folklore kring honom.
Tecknare har bland andra varit:
Ray Moore (1905 - 1984) 1936 - 1948,
Wilson McCoy (1902-1961) 1948-1961,
Seymour "Sy" Barry (1928-) 1961-1994,
George Olesen & K. Williams 1995-.
Fantomens dräkt har olika färger runt om i världen. Lee Falk hade själv tänkt sig en grågrön färg, men ett missförstånd på tryckeriet där serien första gången trycktes i färg, gjorde den lila. Därför har många tryckare, runt om i världen, satt till sin egen lila färg på Fantomen. Hans dräkt kan därför svänga allt mellan rött, grönt och gult i olika länder. Här i Sverige har han varit allt från gråblå till blåsvart och idag är han nästan flaggblå.
I över 60 år har Fantomen roat människor över hela världen. Fantomen publiceras i över 500 dagstidningar i världen och över 60 miljoner människor läser om Fantomen varje dag. I Australien har man sedan 1948 kunnat läsa serietidningen "The Phantom".
Källa: Myggans Nöjeslexikon, Fantomentidningar/album
FANTOMENLEGENDEN
Legenden uppstod en dag för över 460 år sedan, 1536, då ett brittiskt handelsfartyg blev angripet av Singhpirater i farvattnet utanför Bengali. I en våldsam strid dödades hela fartygets besättning och skeppet sjönk. Enda överlevande var en man som spolades iland i Bengalibukten. Det var kaptenens son, Christopher Walker som hade sett hur piraterna mördade fadern. Det vänliga pygméfolket Bandarerna hittade honom på stranden och tog hand om honom tills han blev frisk igen.
Några dagar senare när Christopher gick längs stranden hittade han Piratledarens döda kropp som flutit iland. Han väntade tills gamarna hade gjort sitt och bara skelettet återstod. Då vid sin faders mördares dödskalle svor han DÖDSKALLEEDEN.
Därmed blev han den förste Fantomen - Den vandrande vålnaden - Mannen som aldrig kan dö - men han kallade sig "Hämnaren" i början. Bandarerna blev befriade från slaveriet hos Wasakastammen av den förste Fantomen och har sedan dess tagit hand om honom och de är de enda av djungelfolken som känner till traditionen.
Några andra av Bengalis stammar är Llongo (de är näst talrikast, påstås ha tur och har som symbol en tvåhövdad tjur), Wambesi (är största stammen och föder upp nötkreatur), Tez (är djungelns guldsmeder), Touganda (pärlfiskare av polynesisk härstamning), Oogaan (de är viskande skogens väktare och känner till gylleneträdets hemlighet) och Mori (ett fiskarfolk som förser djuren på ön Eden med mat).
Den förste Fantomen blev även dubbad till riddare av Johannitorden.
Idén till dräkten med den åtsittande huvan och masken fick Fantomen från Wasakafolkets demongud, men det var bandarerna som vävde det speciella tyget åt honom till dräkten.
Den nuvarande Fantomens mor heter Maude.
Ibland använder Fantomen "Fantomenexpressen" (en flotte) för att ta sig till Morristown.
Gandor är en fågel som enligt legenden sover i en vulkan.
"Jag svär att ägna mitt liv åt att bekämpa sjöröveri, grymhet och orättvisa -mina efterkommande skall följa mig".
Fantomen har vid flertalet tillfällen varit i Sverige. I nummer 10 1995 var han i Uppsala och i nummer 26 1987 besöker Fantomen det kungliga slottet i Stockholm.